Tuesday, March 29, 2011

Kau Selamanya - Heliza Helmi

Aku amat sayang kamu
Dari dulu hingga kini
Tak berubah ku terlena keranamu

Walau apa pun terjadi
Aku setia menyanyangi
Diri kamu kan berada di hatiku

Kau insan teristimewa
Dulu kini selamanya
Ku terimakan dirimu oh sayangku

Ku harap kau pun begitu
Sama-sama mencintai
Oh indahnya cinta ini bersamamu

Terimalah diriku seadanya sederhana
Ku berserah kepadamu Ya Ilahi

Kau insan teristimewa
Dulu kini selamanya
Ku terimakan dirimu oh sayangku

Ku harap kau pun begitu
Sama-sama mencintai
Oh indahnya cinta ini bersamamu

Kau insan teristimewa
Dulu kini selamanya
Ku terimakan dirimu oh sayangku

Ku harap kau pun begitu
Sama-sama mencintai
Oh indahnya cinta ini bersamamu

Kau insan teristimewa
Dulu kini selamanya
Ku terimakan dirimu oh sayangku

Ku harap kau pun begitu
Sama-sama mencintai
Oh indahnya cinta ini bersamamu

Monday, March 28, 2011

Renungan untuk hari ini

Rasulullah S.A.W bersabda:
"Tiada seorang yang keluar dari rumahnya dalam mencari ilmu melainkan para malaikat meletakkan sayap-sayap baginya kerana redha dengan apa yang dilakukannya". Sesungguhnya makhluk yang dilangit dan dibumi akan meminta ampun bagi orang alim(berilmu) sehinggalah ikan-ikan di laut. Begitulah kelebihan orang yang berilmu dalam Islam.Jadilah orang yang suka menunt...ut ilmu yang bermanfaat :)

Saturday, March 19, 2011

Ari berselendang

Bile mood bergambar dah tiba, inilah hasilnye~ winkwink! bukan senang ain nak pakai selendang, hehehe. 


pose dalam kelas costing (MAF 220)

antara student yang tak reti duk diam dalam kelas ^_^
lastly kene tegur,suke~

pose lagi, rase cam nak tampar muke ni~

tak rajin pun, wat-wat rajin sebab nanti tak boley balek ^_^

dengan adek, kenakalan terserlah bile duk belakang ^_^

credit to : adeq (photographer yang berjaye untuk ain)
huda (untuk selendang yang banyak berjasa)

CERIA-CERIA SELALU 
^_^

Tips Cover Malu

Berikut adalah tips tips berkesan untuk cover malu...

1. Jika diketawakan rakan ketika tertidur kat dalam kelas hingga meleleh air liur basi…terus bangun separuh sedar dan buat-buat kene sawan sambil keluarkan lagi air liur. Gerenti member korang akan panik dan berenti ketawakan korang.

2. Kalau tersilap menyapa orang yang tak dikenali…teruskan menganggap dia kenalan korang dan bagi dia duit kononnya korang pernah berhutang dengannya. Mesti dia pun mengaku korang kenalannya.

3. Jika ditegur orang kerana zip seluar terbuka…jawab je dengan selamba mengatakan ini adalah gaya berfesyen atau katakan bahawa zip itu rosak sambil berfalsafah ‘biar rosak zip, jangan rosak akhlak’.

4. Bercakap sorang diri kerana member ketinggalan kat belakang…teruskan bercakap dan ketawa sambil menyumpah member korang tu sensorang. Tentu orang takkan gelakkan kerana menyangka korang ada masalah mental kronik.

5. Tersilap masuk tandas wanita… buat buat wajah gelabah dan cemas sambil berlakon menyatakan tujuan korang masuk kerana nak mencari isteri atau awek korang yang dah sejam tadi tapi tak keluar-keluar lagik.

p/s: dapat dari email.. hahaha,,boleh pakai tips ni.. =)



Friday, March 18, 2011

Untuk Kamu, Sahabatku..

This entry special for my beloved friends, Qidah, Lan, Azam & Fitri..


Firstly, aku minta maaf sebab letak gambar tahun lepas, hehe. Tapi ni lah satu-satunye kenangan yang aku ade. Jangan marah yea, korang sentiasa comel dalam hati aku. Terima Kasih kerana masih menjadi sahabat aku sehingga saat ini. Sweet ^_^

Our first reunion, hehehe.. Orang pertama yang aku jumpa mase turun dari bas, Lan.. Lan, aku taw pandangan pertame kau pade aku ari tu, mesti kau kata aku makin gemok kan? haha, nak kata makin epi?? tak~ tapi cam beselah, tips dari sekolah, senyum sokmo. ^_^ . Nak tahu kenape aku makin gemok? hahaha. sebab aku kuat makan, aku salah makan vitamin time tu. Kononnye untuk kuatkan sistem pertahanan badan, elak selsema pagi-pagi. Tapi aku gi tibai makan vitamin cam gula-gula, aku perasan aku gemok, mase pil vitamin tu tinggal lagi 5 biji dari 60 biji. Hahaha. bahagia time tu..

candid senyap-senyap dari belakang ^_^
bersame sahabat tersayang, Qidah ^_^
Qidah, terima kasih sebab tumpangkan aku tidur kat rumah kau, first time aku tido umah kau kat RTP tu. Teringat kampung aku, rindu~ hehehe, nanti nak tumpang tido lagi boleh? hehehe, tak malu kan aku? Nanti sampaikan salam kau pade family kau yea? ^_^

candid lagi ^_^
azam yang sentiase tersenyum ^_^
Azam, terima kasih. Kau wat aku terharu, walaupun kau sampai agak lambat, tapi kau masih datang jugak. Aku ingatkan kau tak dapat join, huhu, dahla mai jauh-jauh dari utara, nasib baek hang cuti time tu. Takdela aku terkilan sangat tak dapat jumpe hang. Ape-ape pun terima kasih sebab sudi abiskan mase ngan aku n budak-budak ni. ^_^
kami ^_^
kami lagi, friends forever ^_^
fitri name diberi ^_^
Fitri, terima kasih! Saye pun ingat awak tak datang ari tu sebab takde sape kat rumah n awak kena jage rumah, tapi akhirnye kamu datang jugak. Thanz a lot ^_^


taman bandar ^_^
damai ^_^
tempat yang aku teringin pergi, bile jejakkan kaki kat pahang lagi ^_^
"taman bandar"
~sangat tenang~

sebelum naek bus ^_^
Terima kasih korang, maaf yea kalau selama kite berkawan, aku selalu susahkan korang. huhu. Kite dah makin jauh, tapi yang jauh nye jarak antara kita sahaja. Ape-ape pun, korang dekat dalam hati ain. Kite berkawan pun dah lame, dari sekolah menengah lagi, antara korang mungkin dah kenal dari tadika lagi. Ape-ape pun, antara orang-orang yang wajib ain nak jumpe dulu, korang la kalau kaki ni jejak kat kuantan. ^_^

Simpan yea kenangan kite ni baek-baek. Maaf. Sayang korang selamanye. Remember that.

Jage diri baek-baek.
Belajar rajin-rajin.
Semua dah besar, mak aku kahwin time umur dea camni la, mase umur dea 20 tahun, 20 May 1990. Korang nak kahwin, jangan lupe jemput aku, aku nak jadi pengapit kalau boleh. hehe, tapi malangnye, boleh ke aku jadi pengapit kau (lan, azam n fitri)
Friends Forever

Thanz guys
^_^

Tuesday, March 15, 2011

Blog Bersawang

 Hahaha, blog ain dah bersawang, dah lame betul tak update. Broadband dah terminate, final pun dah nak dekat, berape minggu je lagi tinggal, ain pun makin busy, balek rumah pun belum lagi..  Sekarang dah tak boleh nak suke-suke, mood ain pun kadang-kadang lari. Maaf yea kawan-kawan ^_^’

Actually, takde idea nak tulis ape dalam blog, hehe, rase cam nak simpan blog ni masuk kotak.. erm, tapi kan sebelum tu ain nak merepek sekejap boleh? Haha.. mungkin cam kebudak-budakkan, tak matang or ape-ape je lah. Tapi itulah yang terlintas dalam fikiran ain sekarang..
putera katak
  1. Korang pernah tengok pokok semalu? Hehe, nak tahu, ain nak buat ape? Kalau boleh, ain nak pergi dekat pokok @ daun semalu tu. Ain nak pijak daun-daun tu dulu, then tengok camne dea boley malu-malu, then tak malu balek. Rase cam bodoh, tapi tu la yang ain fikir sekarang. Hahaha.
  2. Korang pernah tengok hamster? Kalau pernah, korang pernah belai-belai dea? Hahaha, nak tahu ain nak buat ape ngan dea? Ain nak tidur same-same ngan dea, yea la kan, sebelum ni, orang selalu tidur ngan kucing, kucing besar, hamster kecik, setakat ni ain tak pernah berjaya tidur ngan hamster-hamster ain, sebab tak sampai berape minit, deaorang da lari tergedek-gedek tinggalkan ain. Yang paling tak best, deaorang pernah kencingkan ain, best lorh saat-saat tu!
  3. Korang pernah tengok kucing? Pernah dukung dea? Pernah pakaikan dea baju? Hahaha, saat yang ain tak boleh lupekan, bile pakaikan baju untuk kucing-kucing ain. Ain pakaikan kucing ain dengan baju adek mase baby, hahaha.. Best!! Bile dah pakaikan, kucing tu cakar ain dengan adik-adik ain, muka kucing tu pula masam macam tahi kucing, ain tahu dea tak suke, tapi time tu seronok pula maen-maen camtu. Lastly, mak bising, sebab baju adek-adek mase baby jahanam, kena basuh balek. Hehehe, rase cam nak ulang balek saat-saat tu, tapi ain dah serik. Hahaha. Maaf mak.. nakal anak mak ni masih ade lagi J
  4. Korang pernah tengok katak? Kalau pernah, korang pernah cium dea? Hahaha, gilaa~ cube la buat! Ain nak tengok.. Ain pun nak cium katak-katak tu.. Welkkk, loya tekak! Dah nak muntah tulis benda merepek ni semua. Hahaha, tapi kan, hehe, teringin juga kalau dah cium-cium tu menjelma lelaki idaman, rase berbaloi kan kalau cium? Hahaha. Ain ngokngek~ (katak pun kau geli & anti, ade hati nak cium)
  5. Korang pernah tengok cicak? Pernah cube lastik dea sampai mati? Hahaha, kalau nak cube, meh sini datang bilik ain, cicak berlambak-lambak, kalo lastik semua sampai mati, kite dah boleh buat kenduri, menu : sup cicak, bbq cicak.. hahaha, ter`pengotor’ sekejap di situ. Hehehe.. hakikatnye, cicak lah binatang yang menggelikan ain. Kalau melekat kat badan ain tu, ain boley lari pecut 1 km. I’m the winner, believe it! Hahaha..
  6. Sekian saje perkara merepek dari ain.. Terima kasih. Jumpe lagi J

anak tiri ain

p/s untuk korang : Erm, kredit pun makin pupus dalam phone, maaf yea kalau da lame tak contact kalian semua.. miss u guys so much J
J CERIA-CERIA SELALU J

Majulah ain untuk Negara (hahaha)

Sunday, March 6, 2011

Dialah Sahabat, Dialah Abang saye

Pukul 9 lebih malam semalam, ain dapat panggilan dari seorang rakan, housemate Zulhilmi Hanafiah. Dia cakap ade perkara yang nak diberitahu, then, dia kata nanti dea sms. Ain tak taw ape dea, tapi ain da mule tak sedap hati. Mase ain tulis pasal entry ni pun, air mata ain tak henti-henti mengalir.  Dalam sms tu, ain diberitahu macam ni..

“sabar ye. Zul xcdnt petang td, Dia xcdnt kat hway federal waktu mai balik dr rmh m.cik dia. Kami ada kt hsptl PPUM ni. Dia tak sdar lg & sy mntak tlg la doakan dia cpt sedar.”

The latest, ain dapat tahu, zul terpaksa gunekan alat bantuan pernafasan. Ain doakan semoga zul cepat sedar n tiada perkara yang tak diingini berlaku. Buat rakan-rakan yang membace entry ni, harap mendoakan jua moge tiada perkara yang tak diingini berlaku.

Zul,
Ingat tak dulu, 1/1/2011. Kita pernah janji nak belajar same-same. Ain cikgu, zul anak murid ain. Walaupun jauh, kita da janji nak tolong satu same laen dalam pelajaran. Ain da pos note maf, far n mgt. Zul tak habis bace lagi kan, note tu semua? Janji zul pade ain nak dapatkan pointer lebih dari 3, macam mane? Ain doakan zul cepat sedar, supaya dapat bace balek note tu semua.

Zul,
Novel zul semua ade pade ain, zul kate nak bace novel Janin, yang zul hadiahkan untuk ain dulu. Ain belum pos lagi novel tu. Zul pun belum bace lagi, mase bagi kat ain, elok je balut, harga pun sorok-sorok dari ain. Ain nak, zul bace novel tu.

Zul pernah janji dulu, zul akan ade untuk ain walau senang atau susah. Zul kan abang ain. Lepas ni ain nak citer kat sape lagi, zul sedar la cepat. I need my brother now~

Zul,
Terima kasih sebab selalu ade mase untuk ain, zul la abang n sahabat yang paling baek pernah ain kenal. Maafkan jika ain ade buat salah pade zul, dari hujung rambut sampai hujung kaki. Maafkan ain. Ain sentiase maafkan zul, zul kenal kan ain camne?

Ain harap zul dapat bace segala entry ain ni. Ain rindu kat zul, ain tak nak hilang kawan macam zul. Maafkan ain, zul..

Zul sedarlah cepat, semua orang sayang kat zul, terutama family zul. Ain tahu, zul kuat. Abang bangun yea.. ari tu zul kate, ain nangis buruk bile ain nangis mase ain tak sedap hati n homesick ari tu.. make me smile again okey?

Untuk pembace-pembace sekalian, zul merupakan sahabat ain, dari sekolah rendah lagi, tapi terputus hubungan bile masuk sekolah menengah, n akhirnye, akhir sem lepas, gara-gara facebook, ex-student SKPT dapat berhubung semula dengan rakan-rakan mereka, begitu jua ain dengan zul & rakan-rakan yang laen. Dea juge merupakan abang ain, abang yang sentiase bersama adeknye bile susah & senang. Ain harap semua dapat mendoakan yang terbaek untuk abang ain. Terima kasih. 

Friday, March 4, 2011

Pahit Kelat

Minggu ni, ain rase cam senyum ain kelat-kelat aje, pahit!.. Mungkin homesick, mungkin rindu kat *tet*, mungkin penat sebab banyak kerja, mungkin tak cukup makan, mungkin itu, mungkin ini, banyak kan mungkin? hehe.



Homesick. Oh tidak, hampir mengalir air mata bila sebut tentang family, sekarang ni sangat-sangat rindukan mak n ayah. Rindu nak tengok mak & ayah senyum dan ketawa. Rindu nak bercerita dengan abang, rindu nak memasak ngan kakchik, rindu nak usik faiz, rindu nak maen-maen ngan baby, rindu nak suapkan makanan pade asyraf, rindu nak tengok gelagat asyraf mase mandi. Sangat rindu. Tolongla bawak ain keluar dari Segamat ni, tak tahan sangat da tanggung rindu. Tapi korang jangan fikir ain manje pulak eh? Normal rasenye bile seorang anak & kakak rindukan mak & ayah serta adik-adiknya. Hehe, takpe. Bile ade rezeki, dah sampai masenye, akak akan balek, tunggu aje. Lagipun da teringin sangat nak jumpe anak tiri ain. Hopefully mereka makin comel, buncit & tembam. Tunggu la ain balek, memang sampai gemuk ain kerjakan korang! Haha.

*tet*. Siapakah dia? Syyysshh, rahsia. Kalau dah namenye rahsia, ain sorang je boleh tahu. Korang jangan pandai-pandai nak maen teka-teka n korek-korek rahsia okey? Kena ketuk ngan senduk karang kepala tu. Hahaha, Rahsia hati. Fullsetop. Rindu kat dia? Hehe, mestilah! Sejak bile rindu? No komen. Takpela, ain harap dia sentiase dalam keadaan baek-baek aje kat sane.

Banyak kerja. Memang banyak~ Sekarang ni tengah pening, tak taw nak pakai baju ape untuk assessment 2 nanti. Agak susah, sebab kene berlakon, memandangkan, ain seorang yang cool (classmate yang cakap), ain dapat pegang watak general manager & narrator untuk lakonan tersebut. Aduh, pusing. Test pun baru je selesai semua, kesimpulannye, terase macam banyak lagi kekurangan dalam hal study ni. Mase pun tak dapat urus dengan baek. Erm ,maaf ayah, akak masih tak mampu uruskan mase dengan sebaeknye lagi. 

Tak cukup makan. Haha, rasenye, duit sentiase mencukupi. Tapi ain sebenarnye da aim, nak turunkan berat badan 5 kg. And then, you know what? Resultnye masih same. Rasenye turun 100 gram aje, ntah ape-ape. Hahaha. Tu baru diet, kalau tak diet, agaknye, boleh cecah 60 kg. Hahaha. Takpe, cabaran ni. Tengok aje lah nanti, walaupun ade yang kate ain ni kurus, haha, korang tipu je kan sebenarnye? Hahaha. Sebenarnye risau jugak mak bising, sebab diet ain ni tak boley pakai, hahaha. Diet cam orang tak cukup makan, tak ikut piramid pemakanan seimbang langsung. Hahaha. Tak pasal-pasal sakit gastric datang balek.

*Manisnya Senyumanmu*

“Oh, manisnya..
Manisnya senyumanmu..”

Ni salah satu lagu favourite ain, kalau rase cam nak moody ckit, muke da nak kelat,sedih.. cepat-cepat ain layan lagu, terhibur! Katil ain sebelah cermin, so pagi-pagi sebelum gi toilet, senyum dulu depan cermin, tak kisahla ape roommate nak kata. Kalau tak dapat senyum kat bilik, mase berus gigi, senyum sekali. Haha, giler!! Korang pun boleh pakai tips ni :)

Kalau korang perasan bile mood korang kureng okey, mesti badan cepat rase penat kan? Sebab tu la, kene senyum selalu, biar badan kite tahu yang kite ngah gembira sekarang. Kite hepi, badan kite pun hepi, nak wat kerja pun seronok.

p/s : So, senyum-senyum la selalu okey? Selagi ain masih hidup, ucapan senyum tu tak kan pernah mati. noktah.
^_^



Wednesday, March 2, 2011

Buang Masa

Perkara-perkara yang sebenarnya memBUANG MASE korang!!

  1. Stalker facebook bf korang atau orang yang korang sayang. Sebelum pergi kelas, buka facebook, da balek kelas pun same, 24 jam nak stalker. Bukannye sebab nak layan notification korang, tapi semata-mata nak tengok ape pakwe n orang yang korang minat tu post. Buang mase!! bace note sebelum pergi kelas lagi bagus. Heee..
  2. Makan sampai 1-2 jam.. huhu. Bukan makan sebenarnye, tapi lebih kepada bersembang, mengata, mengumpat pasal orang. Diam-diam sudah. Depan rezeki, jangan cakap pasal orang. Tak baek. Ni tak, sampai tangan da kering, tak dibasuh-basuh lagi tangan tu, selekeh. Hahaha..
  3. Tidur. Jangan layankan sangat badan tu. Ni tak, asal penat sikit, korang membuta dengan alasan malam korang tido lambat. Padahal boley aje, korang tido awal malam tu. Tapi kalo da melayan laptop, memang lambat la korang tidur. Cube bile time orang laen da tidur tu, korang pun tidur sekali, letak je kepala kat bantal, pejam mata, nanti tertidur jugak. Percayalah. Bangun pagi takdela letih, dalam kelas pun boley fokus.
  4. Tengok movie. Layan citer korea, layan hindustan. Fuh, kalau korang pandai takpe jugak. Ni kalau result suam-suam kuku, ari-ari berentertainment. bile mase nak study?? Fikir-fikirla~
  5. Main game. Untuk ape main game? nak menag? Ape kate, korang challenge kawan-kawan korang, result sape lagi bagus. Persaingan pun sihat~ Heee...
  6. Aktiviti lepaking. Ni yang selalu orang buat. Daripada lepak, lebih baek tukar aktiviti tu jadi study group. Heee...
  7. Salin note kat slide. Hahaha, ni lagi satu yang ain rasekan merepek. Kalo korang salin note based on ape yang lecturer cakap takpe jugak. Ni tak, salin note sebijik cam kat slide, padahal nanti korang dapat slide tu. mungkin care orang lain-lain. Tapi tak perlu la buang mase salin note slide tu. Fokus pade ape yang lecturer ajar pun okey. just take a simple note. Heee..
*ain bukanlah bagus sangat. Cume nak mengingatkan. Makin lame final da nak dekat. Penat dengar orang cakap.. "aku nak study la, final nak dekat da ni" tapi yang ain perasan, kebanyakkannye, bontot tak gerak-gerak jugak. Hahaha.. Korang pikir la sendiri. Lebih-lebih lagi yang suke mengahadap laptop, yang suke buang mase camtu aje..*

p/s : maaf, ain cume nak mengingatkan aje kat sini.


ALL THE BEST
SENYUM SELALU
JANGAN BUANG MASE
^_^

Tuesday, March 1, 2011

Tips for Today & Everyday


"Jika secara tiba-tiba seseorang itu bersikap dingin atau teremosi, jangan mudah tersentuh atau tersinggung dengan dea okey? cukupla dengan sebuah senyuman, kite akan menambahkan lagi kedinginan jika kita juga bersikap emosi pada dea.. chill okey?"

"Dalam pesahabatan, jika kesempurnaan yang dicari, ketidaksempurnaan yang akan lebih terserlah nanti.. so, kawan-kawan.. ikhlas dalam persahabatan tu penting okey!! hee.."

*ari ni ain masukkan entry soal tips ni, sebab dalam kehidupan seharian, dalam diam-diam, mungkin kite tak sedar kite da lukekan ati seseorang atau ape-ape ajela.. yeala kan, semua orang ade baek buruknye~ nobody perfect, dalam diam-diam, tak sedar ade buat silap.. ain cume nak ingatkan aje kat sini.. hehe.. ain ni bukan la siape-siape pun tapi sebagai seorang manusia, tak salah kan ain nak berkongsi semua ni?.. hee, ain juge punyai perasaan~tak kisahla siape pun kite, jadikan semua ni sebagai peringatan okey? bagi yang pernah  merasai, jadikan semua ni sebagai pengajaran okey?*

a lots of love, ain..

oh yea, jangan lupe senyum okey?
^_^