Friday, December 9, 2011

Tiket Bas & Seorang 'bro'

Ari ni jari aku terpanggil untuk tulis entry ni. 



Kapsyen untuk cerita ni, "terasa bodoh dan malu"

Ceritanya begini, aku terasa bodoh dan malu gara gara tak pandai baca tiket bas. Seriously, aku konfius dengan segala particular yang ada dalam tiket bas tu, aku tak tahu seat aku yang mana satu. Aku pikir, tiket tu sememangnya takde number seat dan membenarkan penumpang untuk duduk kat mana mana seat yang deaorang suka. *itu tanggapan aku.

Dengan rasa megahnya, aku terus berjalan ayu menuju ke seat yang aku berkenan. *aiceh, konon ayu. 


Seat yang aku duduk ni, single seat, senang bagi aku nak menjalani aktiviti membuta aku ni walaupun hakikatnya aku tak dapat tidur sangat sebab aku mabuk jalan jauh.
Tiba di suatu hentian, sedang aku tidur tidur ayam, 
datang seorang 'bro' ni..
Aku ingatkan dia nak mengorat aku, dah lah muka aku selekeh masa tu, tudung herot berot, compang camping. Air liur basi entah ada, entah tidak, aku tak pasti. 

Then, bro ni tanya, "ni seat adik ke ?"
Aku senyap je, malas nak layan bro ni, aku buat muka kelat, muka garang, muka masam. 
*aku nak muntah sebenarnya masa tu.
Then dea cakap lagi, 
"ni SEAT 8A kan ? "
(sambil tunjuk kat aku number seat dea dalam tiket)
.
.
.
.
.
Aku loading. Dalam hati, aku berkata. Laaaaaaaaaaaaa, kat situ ke number seat ? Adoi, aku dah malu. Serious aku malu. 

Walaupun sedang malu, aku masih tak mengalah, aku diam. huhu. Tak sepatutnya aku buat camtu, tapi nak buat camne. Lastly, bro tu mengalah, dea ambil single seat sebelah aku.
*mungkin dea takut tengok muka aku yang kelat kelat ni.

Tak lama lepas tu, dalam diam diam, aku buat buat buka beg aku untuk ambil barang. Hakikatnya, aku curi curi tengok number seat aku, number SEAT AKU, 6C. Adoiiii, Aku maluuu lagiii !
*rasa macam nak sorokkan muka dalam beg

Dalam hati, aku berdoa, semoga cepat sampai ke destinasi. Aku tak sanggup tahan malu lagi.

For your information, seat yang aku duduk tu, tak best pun, aku duduk atas tayar. Bagi orang yang mabuk jalan jauh macam aku ni, tak sepatutnya duduk kat seat sebegitu. Orang degil macam aku ni jugak tak layak sebenarnya duduk dalam bas macam tu. hahaha





P/s : untuk korang korang, lain kali tanya pada yang pakar, jangan buat keputusan sesuka hati, nanti malu. Dalam situasi aku ni, sepatotnya aku tanya driver bus, tapi tu lah. Aku ni bodoh sombong. Padan muka. hahahaha.

Untuk 'bro' tu, sori lah bro, aku takde niat, nak buat muka kelat ngan kau, aku ngah telan air liur masa tu, tahan muntah. Kau nak aku muntah kat kau ke ? hahahaha.
aku tahu kau tak baca. okay. sekian. 

^_^

4 comments:

farot said...

hahaha lawak la ain ni..... ain bro tu hencem tak....??? hehehe

CintaZulaikha said...

hahhahhha, klakorlahhh..mana ada tiket bas yg tader no seat, sumer ada kut, lainlah bas skolah..rasanyalah...da lama tak naik bus kan..hehe

salam singgah yer dik..

Khuzrin Kamarudin said...

Boleh guna taktik ni nak ngorat awek..

konon2 tanya seat.. hahahaha..

Are-Tulk said...

hahahaha...
kesian nye onyang....
huhuhu.....
dh berdekah ha golak ni...
hhahahhaaa..
jgn mrah....
gurau je..
tpi serius...
malu kot kena mcm tuh..
huhuu...
pngajaran..
len kali tnye...