Saturday, September 25, 2010

Deactive FB!!

Why? hehehe.. ain pun tak taw la.. tapi wat mase ni biarla.. better ain deactive facebook.. tak mao diganggu oleh orang-orang berkenaan.. erm, sape orang tu? sape-sape je la.. :)
Tak mao cerita kat sini,biarla rahsia.. 
ok, wat kawan-kawan yang tak dapat contact ain kat facebook, contact-contact la pakai phone yea.. teknologi canggih sekarang.. hehehe :)
jage diri semua.. miss u all! daa,salam.. ^_^


I'll be back!!!

Wednesday, September 22, 2010

U need more effort on it.. ^_^

Hee,ari ni bersemangat betul belajar FAR 200.. tak susah la subjek ni, kalo susah,kasi senang.. heee.. Ari ni belajar tajuk baru,huhuhu.. Orang kata tajuk ni susah,tapi kite tak boleh dengar kata orang.. Kite kena cuba,kalo tak cuba,mane nak tahu,betul tak? Tadi kami dapat balik paper test n quiz kami.. Wah,heee.. Semua hebat-hebat belaka..

Deaorang semua excited nak tahu result ain n member-member laen.. lawak rase, takpe,tu sume rezeki masing-masing.. bagi yang lemah, "u need more effort on it".. kasi double triple punye effort k.. hehehe.. tapi kebanyakannye sume result gempak-gempak.. cantek je,,hehehe.. Ain punye ok kot! huhuhu ~_~
no komen la,tadi ade 1 dialog yang wat ain terkekeh-kekeh gelak.. Korang kalo da bersembang, ade je benda lawak.. Ape daaaaa.. hahaha.. 

Adehhhh,,seksa cakap ngan deaorang, ade je jawabnye.. hahaha.. Erm,then ain cube tanye one of my classmates, dea ni memang pandai la.. huhuhu,jelez jugak ngan dea kadang-kadang tu.. hehehe.. ain tanye,ma makan ape kasi pandai? maksud ain,,vitamin ke,ape-ape je la.. then dea jawab.. Ma tak makan ape-ape pun, yang penting kalo nak belajar,kite kene ikhlas.. Kadang-kadang ma ngantuk jugak,heee.. tapi tu la.. kene ikhlas..

Thanz ma, ain selalu gune kata-kata tu sebagai semangat untuk ain terus belajar.. Tapi, since naek cuti ni, ain da lupe.. huhuhu,,ain,ain.. ape nak jadi la.. Hehehehe,, ingat taw kawan-kawan.. Dalam ape jua yang kite lakukan, hendaklah ikhlas.. Ingat tu.. Tak kire la mase kite belajar ke, kerja tak pun mase jage adek-adek.. Dalam setiap perkara yang kite lakukan, Always rely on Allah S.W.T. yea.. ingat tu!!
Korang, final da nak dekat ni.. hehehe.. around 3 weeks more.. so,camne ngan persiapan korang.. huhuhu.. bagi ain la kan,, huhuhu.. ntahla,no komen.. yang pasti, untuk semua subjek yang ain duduki sem ni,kene double-double kan lagi effort nye.. Ain teringat kat Miss Carolyn, dea pernah cakap.. "u need more effort on it.. " ain  ingat kata-kata tu sampai bile-bile.. sebab ain sentiase rase kan diri ain masih banyak kekurangan lagi..dalam kelas,korang jangan la nakal sangat.. kat dalam kelas tu la, kene tumpu semaksimum habis pada ape yang lecturer ajar.. jangan fikir tentang perkara lain, 1 lagi perkara, jangan berkhayal.. hahahaha,ain pun kadang-kadang berkhayal jugak bile da bosan.. tapi kite kene elakkan bosan tu.. ape yang penting,, IKHLAS MASE KITE MENUNTUT ILMU..


terima kasih kerana sudi meluangkan mase untuk membace blog ain ni.. 
Gud Luck semua, ain sentiase doakan kejayaan kite bersama.. 

Wish you all the best..
Wish Allah bless u with Rahmat and Nur-Nya..
Wish you luck and get the best
Nothing could change until you work for it…
Assalamualaikum.. ^_^

Sunday, September 19, 2010

Kawan!!


*sometime we hurt our fren's feeling but we don't know,they cry alone but we don't know,they pray for us,but we don't know and now,as a fren of yours,i'm truly sowry if i did anything to hurt u*

*hidup ni susah kite nak duga.. kadang-kadang kite rase dekat ngan seseorang tu,tapi sbenarnye kite jauh.. walaupun kite dapat capai dan genggam tangan dia,tapi belum tentu hati dia kite dapat selami.. mungkin kadang-kadang kite dapat tengok dea ketawa, tapi kite tak tau ape makne disebalik senyumannye.. bile dia menangis,kite ingat kehadiran kite dapat memujuknye.. walhal kehadiran kite langsung tak disenangi.. rencah dunia,kite takkan tau sape kawan dan sape lawan sehinggalah sampai 1 mase kite jatuh.. adakah tangan itu menghulurkan bantuan atau kite akan ditinggalkan*

^_^ frenship forever ^_^
miss u all,,a lot

Thursday, September 16, 2010

Tips Mengatasi Putus Cinta

1. Kembali kepada-NyaBanyakkan beribadah termasuk melakukan amalan sunat. Luangkanlah lebih masa dengan-Nya.

2. Sentiasa ingat jodoh itu ketentuan Allah -  anggap semua yang berlaku adalah ujian daripada Allah dan ada hikmah disebaliknya. Sesungguhnya Allah tidak menurunkan ujian jika hamba-Nya tidak mampu untuk menanggungnya. Bersabarlah.

3. Meminta nasihat ibu bapa atau orang terdekatIbu bapa adalah yang terbaik dalam memberikan nasihat kerana sudah merasa asam garam kehidupan dan tahu apa yang terbaik untuk kita. Jika berasa malu atau takut untuk meminta nasihat daripada ibu bapa, sekurang-kurangnya berkongsilah masalah anda dengan orang yang terdekat dan rapat seperti kawan baik. Jangan pendamkan di dalam hati, nanti semakin merana diri.

4. Buang semua tentang si diaJika anda tidak sanggup membuang kenangan anda berdua, letaklah jauh dari sudut penglihatan anda supaya anda tidak berasa sedih dan ingin kembali dengannya. Buang nombor si dia dan segala mesej yang terdapat dalam telefon bimbit anda.

5. Sibukkan diri Lakukan apa sahaja kerja yang baik dalam kehidupan seharian anda supaya anda tidak terlalu memikirkannya. Sekiranya ada aktiviti, libatkan diri. Dengan itu boleh mengurangkan kesedihan yang melanda.
6. Muhasabah diriJangan ikutkan perasaan, terimalah hakikat bahawa dirinya bukan untuk anda. Ada yang lebih baik.

7. Berkawan dengan ramai orangJanganlah kerana putus cinta anda tidak mahu bergaul. Namun, kawal pergaulan anda sebagai seorang muslimah. Menambah kenalan adalah baik dalam mengukuhkan ukhwah. Di samping itu anda akan berasa kesedihan putus cinta itu akan hilang sedikit demi sedikit.

erm,mekacih pada iluvislam.. ain dapat artikel ni dari situlah.. just nak berkongsi ngan semua.. yang penting kite kene redha dengan segala ketentuan Allah S.W.T.. ain pun pernah ade pengalaman camni.. bile  bukak iluvislam tadi,,terperasan plak artikel ni.. :)

Friday, September 10, 2010

Salam Aidilfitri 1431H


Salam Aidilfitri buat semua, ^_^ ..sempena syawal ini,ain nak mintak ampun dan maaf atas segala salah dan silap sepanjang perkenalan,perhubungan kita sesama saudara islam mahupun bukan islam.. 

Erm,tak tau nak luahkan ape lagi.. actually banyak story yang ain nak citer.. tapi entahla.. bile dikenang,rase sebak.. ble da sebak.. sume keje tak dapat nak wat dengan betul.. so,better just forget it.. :)

p/s: "jika kita mencintai seseorang,kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada di sisi kita"
Selamat Ari Raye Aidilfitri,maaf zahir dan batin.. :)

Tuesday, September 7, 2010

begitulah CINTA, terkandung 1001 MISTERI

Cinta..
cinta itu memang aneh,penuh misteri dan datang tanpa diduga.. 
kite tak kan tahu bila kite akan jatuh cinta...
dengan siapa dan mengapa ia terjadi. Cinta itu lahir tanpa sebarang sebab yang pasti.
yang lahir tanpa syarat dan tanpa petanda...
menghidupkan cinta memerlukan tanggungjawab, kejujuran, dan keikhlasan...
kite tak kan tahu bila dan dengan siapa kite akan bercinta...
kite hanya tahu apabila kite merasai denyutan cinta di dalam hati... 
cinta itu buta, ia tidak kenal sesiapa..
cinta itu sakit,rindu itu seksa...
kasih sayang itu tidak dapat digambar dan diungkap dengan kata-kata..
bukan mudah seseorang itu jatuh cinta, tetapi amat mudah terluka dan melukai..
memang cinta itu indah...
dicintai dan mencintai...
untuk mencintai, kite memerlukan kekuatan jiwa...
begitu juga melepaskan orang yang disayangi jauh dari pandangan..
terlalu indah pabila cinta itu mengisi kantung hati ini, terlalu sakit rasenye bile terpaksa dikuburkan...
mencintai membuatkan diri terasa sempurna dan terlalu bahagia... 
namun begitulah cinta...
terkandung 1001 misteri... 
P/S: I LOVE YOU !!!

penat.. tu saje mao cakap.. heee



Monday, September 6, 2010

Rase cam nak cakap banyak.. tapi tak tau dari mane nak mule.. hehehe..
Masing-masing penat ari ni,gara-gara kenduri tadi.. Alhamdulillah,semuanya da selesai..penat sangat ari ni,nak tido awal,tapi entahla.. nanti dulu la.. 
bila memikirkan tentang kenduri tadi,meriah rasenye.. tahun ni,ain beraya dengan kehadiran insan baru yang bernama Muhammad Fakhrul Asyraf Binti Ismail.. erm,sedap tak name tu? kalo nak tahu,name tu yang ain yang berikan,khusus wat adik tersayang sorang ni.. Muhammad Fakhrul tu,memang ain bercadang nak letakkan name tu memandangkan adik-adik ain yang laen pun bermula dari huruf f.. Fitri,Faiz dan Fadzli.. datang dari mane asyraf tu?? mungkin ade beberapa persoalan dari korang semua kan,,lebih-lebih lagi yang mengenali ain..
erm,biarla rahsia.. yang penting name tu mendapat tempat di hati ain.. maksud name tu lebih mulia.. ain harapkan adik ain akan jadi insan berguna pada mase akan datang..
sayang asyraf

tadi ain on facebook..huhuhu.. sekadar untuk jengah-jengah je,,tapi kalo kawan-kawan ajak chat, jengah-jengah facebook tu xmenjadi,ngee.. lebih-lebih lagi bila melayan classmate yang havoc.. riuh-rendah jadinye facebook tu..ade la 1 cerita ni,time tengah online tu,tiba-tiba ade sorang kawan ni,,kata ain jiwang.. huhuhu.. jiwang ke ain ni?? jiwang ke??? arghhhh,, katakan la tidak.. ain tak jiwang pun,ain sekadar berkongsi cerita-cerita yang ade dalam facebook tu.. huhuhu.. but,it's ok.. tak kisahla ape orang nak cakap.. yang penting hepi.. senyum-senyum selalu..
erm,nak tanye la kan,korang pernah rase kecewa tak?? jangan fikir yang bukan-bukan.. kecewa yang dimaksudkan ni,umum.. not specific k.. hehehe.. saje je suke suki tanye soalan tu.. 
Nak tido ke tak nak ek? badan da penat.. huhuhu.. esok,kami adik-beradik pergi ladang.. da lame tak pergi ladang.. hehehe.. suke sebab bile pergi sane rase tenang,,suasana nyaman.. 
k la,mase untuk blogging da tamat.. nak tdo.. 
p/s: ceria-ceria selalu..

Saturday, September 4, 2010

Masjid Kampong Paya Datok

Alhamdulillah,umur saya masih dipanjangkan lagi untuk ramadan ari ni.. Malam ni,buat pertama kalinye saya menunaikan solat sunat terawih di masjid kampong paya datok.. bersyukur sangat,,sebelum ni kalo berkesempatan pun,saya akan menunaikan solat di masjid jamek alor gajah bersama keluarga..
tibe-tibe rase best plak dapat naek motor,hehehe.. mungkin terlalu lama terperap di rumah.. 
esok,family kami ade agenda besar,iaitu kenduri doa selamat.. pagi-pagi lepas sahur,kami da tolong mak lang memasak dan saya akan uruskan barang-barang persiapan solat.. erm, tak sabar nak tunggu ari esok..mesti penat esok.. 
petang tadi,mak masak ayam bakar,suasana kat dapur meriah sangat dengan gelagat adik-adik yang sangat nakal,huhuhu.. bila da semua ade kat dapur,mule la.. mulut masing-masing tak henti-henti bercakap,,bertekak,, tu semua normal dalam kehidupan kami sebagai adik beradik.. ^_^ akak sayang korang la,,terbaek!!
k la,i've to go.. ade hal yang perlu diuruskan.. selamat berpuasa kawan-kawan.. jangan lupe niat..
p/s: tak semua orang sempurna,so jangan rendah diri dengan kekurangan yang ade.. yang paling penting,sikap saling memaafi harus ade dalam semua jenis hubungan, tak kisah la dalam hubungan kekeluargaan, persahabatan dan percintaan.

Kembali ke pangkuan yang Tersayang

Alhamdulillah, syukur rasenye dapat bersahur bersama family sekali lagi.. sebagai seorang perantau, berada bersama family merupakan detik-detik yang sangat bermakna.. 
Sahur kali ni,asyraf yang kejutkan saya dengan tangisan dea.. hehehe,mungkin dea memerlukan akaknye untuk menemaninye.. demi adik tersayang, mata yang berat ni,saya gagahkan jua untuk dibuka bagi menatap adik saya yang sangat manje tu.. ^_^
Ari ni kami bersahur dengan lauk sambal udang,sambal ikan pari masin dan lauk gulai sardin bersama pucuk ubi..masakan ala-ala kampung ni membuatkan saya betul-betul berselera walaupun rase mengantuk dan penat masih ada.. terima kasih pada mak,yang sentiasa memahami selera saya..
Plan saya ari ni,nak siapkan segala assignment bermula dengan assignment MAF dan seterusnya menyiapkan slide presentation MGT dan CTU.. sebab ari-ari yang akan datang saya akan membantu ayah di ladang dan sibuk dengan kerja-kerja di rumah pula.. lebih-lebih lagi tanggungjawab saya sebagai anak sulung memerlukan saya membantu keluraga.. 
"kembali ke pangkuan yang tersayang",,heheee.. mungkin masih ade lagi student di UiTM,buat adik-adik saya yang tersayang,,selamat menduduki ujian.. jangan sedih-sedih.. lepas abis jawab test,korang da boleh balik jumpe yang tersayang.. tiba-tiba teringat pula kisah lame, mase part 1.. Orang lain da selamat tiba di rumah,tapi saya masih di segamat.. suasana di kolej sangat sunyi.. walaupun sedih keseorangan, senyuman tak lekang dari bibir sambil menyanyikan lagu raya.. ngee :)
Ok la,,mase untuk blogging da abis, ade lagi perkara lain yang harus diselesaikan.. selamat bercuti semua, ati-ati di mane-mane jua.. camne keadaan kamu sekarang,cmtu jugalah keadaan kamu pulang ke UiTM yea.. Jangan terlalu bergembira.. berserdehana la dalam ape jua keadaan, Allah lagi suke jika hamba-Nya berserdehana.. 

Friday, September 3, 2010

Finally,he's arrive..


Finally,he's arrive.. hehehe.. sukenye saya,akhirnya terubat rindu pada ayah tersayang..

Pukul 11 malam tadi, Alhamdulillah saya da sampai rumah.. terubat rindu saya pada semua, lebih-lebih lagi pada asyraf.. 
Perubahan yang saya rasakan kali ni,asyraf dan fadzli makin tembam.. hehehe.. sebagai seorang kakak, saya rasa hepi melihat adik-adik bertambah sihat.. 
Geram dengan gelagat asyraf yang cube untuk berbual dengan akaknye,walaupun umur baru sebulan lebih, tapi gelagat nye seolah-olah seperti kanak-kanak lain yang pandai berkata-kata.. mungkin dea mahu mnceritakan tentang akak n abang dea yang laen yang selalu membulinye.. hehehe.. 
Erm,tiba-tiba rase rindu plak pada segamat,,hahaha.. Lecturer bagi "kad raya" terlalu banyak, suke plak rase.. Insyaallah saya akan gunekan masa sebaek mungkin untk siapkn segala assignment yg berbunyi kad raya tu..hehehe
Ramadan tinggal beberapa hari je lagi,walaupun rindu pada suasana Syawal yang lalu,tetapi saya masih merasakan sedih untk berpisah dengan Ramadan yang bakal berakhir ni tak lame lg..
ok,sampai sini je la coretan untuk malam ni, banyak perkara yang nak dikongsi bersama emak dan adik..
p/s: senyum-senyum selalu.. :)