Saturday, March 3, 2012

Tak lengkap kalau tak memasak

Asslamualaikum w.b.t

hai bloggers, hai silent readers !


Dah lama aku tak jadi anak dara. Maksud aku, dah lama tak ke dapur. Rasa macam tak lengkap hidup sebagai anak dara kalau tak ke dapur. Hidup merantau, belajar kat tempat orang camtulah. Kadang kadang sebulan sekali baru masuk dapur.

Sekarang tngah study week sebelum final examination, aku abeskan masa study week kat rumah. Semestinya akan ke dapur ke dapur selalu. Hehehe.


Petang tadi, aku memasak untuk family aku, walaupun simple. Tapi alhamdulillah, kenyang perut kami sekeluarga. Masak ala-ala kampung sikit.

ni namanya, sayur bendi goreng cili padi
seriously, aku anti sayur bendi.
buat pertama kali, aku rasa kat kampus pengajianku, aku jatuh hati.
Thanks pada kawan aku, ct nurhafezh ismail yang mengajar n mempelawa aku untuk rasa sayur ni :)

tak tahu apa nama, ikan bilis (jenis besar) goreng kicap 


Actually, dah lama tak makan ikan tu. Selalu dapat makan bila balek kampung kat bentong. Hari khamis lepas, aku pergi Mersing. Lawatan ke Perniagaan Keropok Noorlita. Sememangnya keropok dia sedap, macam macam akak tu jual. Ada keropok lekor. Ada ikan bilis tu, ikan masin. So, aku belilah, ikan tu. Teringin~

Yang kat atas tu semua aku masak, dua dua aku teringin. Tak nak susahkan mak & kakchik, jadi aku yang ambil alih tempat deaorang untuk memasak malam ni.


ni rendang daging, bukan mak, bukan aku n bukan kakchik yang masak.
sebab ni lauk kenduri siang tadi, jadi panaskan aje

ni kari ayam, mak masak ! sedap. aku tak suka kari, cuma masakan orang  tertentu je aku boleh adapt.

Thanks untuk bloggers & silent readers yang sudi singgah. 

*nota kecil : aku teringin  nak belajar minum SUSU, seriously. ^_^

1 comment:

ct nurhafezh ismail said...

thx ain...bendi sedap kan..kan..kan...